Sezon grillowy właśnie rozpoczął się. Na pewno większość z Was w wolnych chwilach odpoczywa na świeżym powietrzu, co zachęca do rodzinnych posiłków pod chmurką.
Poniżej krótkie podpowiedzi jak cieszyć się dobrym smakiem potraw z grilla, minimalizując przy tym negatywne efekty zdrowotne:
- grillujemy nad żarem, nie nad płomieniem
- unikamy zbyt długiego opiekania, tak aby nie powstała czarna skórka
- wybieramy chude kawałki mięsa – skapujący tłuszcz powoduje powstawanie szkodliwych substancji – pomocne są tu tacki aluminiowe lub owijanie mięsa w folię aluminiową
- dodatek ziół i przypraw do marynat w pewnym stopniu neutralizuje powstawanie wolnych rodników, np. rozmaryn, kurkuma, imbir
- marynowane mięsa potrzebują krótszego ogrzewania, aby były gotowe
- do grillowania wybieramy mięso surowe, unikamy wędzonego, peklowanego
- czyścimy ruszt po każdym grillowaniu, zwęglone resztki wydzielają toksyczne substancje.
Jednak pamiętajmy, że potrawy pieczone nie powinny być stałym elementem diety, a jedynie jej urozmaiceniem.