Bezpieczne grillowanie

Sezon grillowy właśnie rozpoczął się. Na pewno większość z Was w wolnych chwilach odpoczywa na świeżym powietrzu, co zachęca do rodzinnych posiłków pod chmurką.

Poniżej krótkie podpowiedzi jak cieszyć się dobrym smakiem potraw z grilla, minimalizując przy tym negatywne efekty zdrowotne:

  • grillujemy nad żarem, nie nad płomieniem
  • unikamy zbyt długiego opiekania, tak aby nie powstała czarna skórka
  • wybieramy chude kawałki mięsa – skapujący tłuszcz powoduje powstawanie szkodliwych substancji – pomocne są tu tacki aluminiowe lub owijanie mięsa w folię aluminiową
  • dodatek ziół i przypraw do marynat w pewnym stopniu neutralizuje powstawanie wolnych rodników, np. rozmaryn, kurkuma, imbir
  • marynowane mięsa potrzebują krótszego ogrzewania, aby były gotowe
  • do grillowania wybieramy mięso surowe, unikamy wędzonego, peklowanego
  • czyścimy ruszt po każdym grillowaniu, zwęglone resztki wydzielają toksyczne substancje.

Jednak pamiętajmy, że potrawy pieczone nie powinny być stałym elementem diety, a jedynie jej urozmaiceniem.